Laatste Nieuws

Zoekgebied Zijderveld op één?

Onlangs werden we verrast door het bericht dat Zijderveld als zoekgebied op nummer één staat. Eerst stond een ander zoekgebied op één, maar de adviezen van ingenieursbureau AnteaGroup uit oktober 2022 bleken fouten te bevatten. Dit werd duidelijk tijdens de raadsvergadering van 13 december. AnteaGroup heeft haar rapport opnieuw bekeken en daarnaast laten toetsen door adviesbureau Pondera. In het nieuwe rapport staat Zijderveld (zoekgebied nr 14) ineens op de eerste plaats.

Lees meer »

GEEN windturbines in Zijderveld!

Goed nieuws! Zoals het er nu uitziet komen er géén windturbines in Zijderveld. Op donderdag 10 november heeft de gemeenteraad een besluit genomen over een aantal voorwaarden m.b.t. het plaatsen van nieuwe windturbines. Eén daarvan is dat eerst ingezet wordt op zonnepanelen op bedrijfsdaken en panden in gebruik bij de gemeente. De verwachting is dat hiermee zoveel energie opgewekt gaat worden dat de toezegging hierover aan de provincie gehaald gaat worden.

Lees meer »

Huidige geluidsnorm beschermd onvoldoende

De huidige geluidsnorm voor een windmolen is 35dB(a). Deze geluidsnorm gaat uit van een gemiddelde op jaarbasis zoals nu Lden (day, evening, night). Met de jaargemiddelde geluidsnorm voor windturbines neemt Nederland een unieke positie in. Alle West-Europese landen behalve Noorwegen hanteren een direct meetbare grenswaarde die niet mag worden overschreden. Lees alles over de vergelijking van andere Europese landen met Nederland in het volledige artikel “Afstand tot woningen kleinste van Europa” op nkpw.

Lees meer »