Burgers voeren regie over windmolens

Gepubliceerd op 31 juli 2020 om 22:19

Mienskip. Zo noemen ze het in Friesland. Wij zouden ‘gemeenschap’ zeggen. In Twente hoor je vaak spreken over ‘noaberschap’.  Hoe dan ook, in Sudwest-Fryslan durfde een wethouder het aan de plannenmakerij van de gemeente zelf stil te leggen en het aan de burgers over te laten met plannen te komen.De wethouder was eerder erg geschrokken van de hoge mate van woede en frustratie bij de inwoners. Aldus een artikel op Binnenlands Bestuur.

Vijfheerenlanden is druk bezig met de plannen rond de windmolens. En tekent de contouren van hoe de participatie er hier uit gaat zien. Wat zou het fantastisch zijn als alle inwoners van Zijderveld en omgeving echt actief mee kunnen gaan denken over hoe we omgaan met de energie uitdaging en wat we daar voor inzetten en vooral wáár. En niet alleen denken maar zich ook echt uitspreken. Middels stemmingen en meer. Want dát is wat daar in die Mienskip aan het gebeuren is. 
De laatste zinnen in het artikel geven precies aan wat wij verwachten van onze bestuurders: “We zullen leiderschap moeten tonen. Maar leiderschap, weet ik nu, begint bij durven luisteren.“