Kernenergie ook economisch de beste optie?

Gepubliceerd op 4 februari 2021 om 22:00

William Nordhaus is een Amerikaans econoom die zich al lang bezig houdt met het ‘normaliseren’ van het klimaat denken en het vinden van manieren om klimaatmaatregelen doeltreffender te maken via economische prikkels. Als er ‘goede winst’ te maken is, dan pas gaan burgers en bedrijven er echt werk van maken.

Deze econoom deed de controle over een studie die op verzoek van Europarlementariër Rob Roos werd uitgevoerd naar de kosten van kernenergie. Daarin werden die kosten vergeleken met zon- en wind-energie. De Telegraaf rept er over in bijgaand artikel. Wat blijkt is dat kernenergie twee tot drie keer zo goedkoop is. En dat er veel minder schaarse oppervlakte mee gemoeid is. 
Opnieuw voor ons een signaal dat onze bestuurders snel moeten beginnen met de bouw van kerncentrales. Bij voorkeur de moderne, schaalbare variant. Voordat Nederland vol staat met molens en zonneparken en het nieuwe argument is ‘we zijn nu te ver om het roer om te gooien’.

En dat dat nodig is blijkt uit bijgaande grafiek uit een van Nordhaus’s lezingen. De grafiek laat zien met de groene lijn wat er nu, direct, moet gebeuren met onze CO2 uitstoot om de temperatuur 2 graden naar beneden te krijgen. Véél meer dan wat er in internationale verdragen is afgesproken. Met wind en zon gaat dat dus echt niet lukken. Nog afgezien van de weerstand bij burgers.

Nieuw Onderzoek Kernenergie Goedkoper Dan Zon En Wind Binnenland Telegraaf Nl
PDF – 1,1 MB 267 downloads