Hanteer 10 keer de masthoogte (toch)

Gepubliceerd op 14 november 2021 om 20:22

We hadden het u beloofd en het was aan onze aandacht ontsnapt. Daarom nu alsnog, bijgaande beloofde publicatie van Jan de Laat, een bekende audioloog, over het hinderlijk geluid van industriële windturbines. Aldus aangetroffen op Windwiki.

Hij schrijft in zijn betoog dat het geluid van de windturbines die we steeds vaker in het landschap zien, voor hinder en slaapproblemen zorgen. En dat zorgt op zijn beurt weer voor allerlei nare bijverschijnselen. Ook merkt hij op dat het geluid van invloed is op de amygdala, het gebied in de hersenen dat een sterke invloed heeft op ons welbevinden en de hormoonhuishouding. Een zeer belangrijk onderdeel van ons autonome zenuwstelsel.  Het effect van dit lage geluid doet denken aan wat er gebeurt als je het gebrul van een leeuw hoort. Met dat verschil dat je dat van windturbines niet hoort, maar wel merkt. Hoe die invloed precies op de amygdala terecht komt is niet bekend, en hij pleit voor vervolg onderzoek. 
 
Omdat de huidige norm hier geen aandacht aan geeft en het meten van het lage geluid kostbaar en tijdrovend is, pleit hij voor een handzame norm van tien keer de masthoogte als afstand tot aan huizen. Zoals inmiddels een aantal landen ons ons heen al doen.

Wij juichen dit toe en hopen dat de regering de resultanten van dit onderzoek meeneemt in het opzetten van de nieuwe normen.

Hinderlijk Geluid Van Industriele Windturbines
PDF – 69,4 KB 169 downloads