Het is me toch wat met die turbines

Gepubliceerd op 4 januari 2022 om 20:10

Vaak zie je bij het aanprijzen van windturbines dat ze erg veilig zijn en dat er nooit wat mee mis gaat. Eigenlijk ideale dingen. Dus waarom zou je ze niet in je achtertuin willen hebben?

In korte tijd kwamen er recent drie verhalen voorbij over zorgelijke incidenten met windturbines. Het geeft te denken. Een van onze buurmannen zou zeggen: "Het is me toch wat met die windturbines". 

  • In de Eemskrant lazen we een bericht over een brandende windturbine. Hij was weliswaar maar 40 meter hoog. Maar toch was dat al zó hoog dat de brandweer besloot hem uit te laten branden. Je kunt je afvragen wat er gebeurt bij een masthoogte van ongeveer 150 meter. En wat voor een vervuiling optreedt. En gelukkig waaide het niet hard. Het videootje is het waard om te bekijken. Te zien is dat de wieken nog langzaam draaien tijdens de brand. Stel je voor dat een brandende wiek afbreekt en op de A2 terecht komt. Of bij die hoge druk kerosine leiding.
  • In de Gelderlander lazen we in bijgaand artikel dat in een van de windturbines bij Nijmegen een defect optrad in de generator. Met als gevolg hinderlijke geluiden en bromtonen. De eigenaar heeft nu, in afwachting van de echte reparatie, 'tegengeluid' laten aanbrengen waardoor het volume aanmerkelijk is gereduceerd. Dat is natuurlijk een mooie oplossing, maar of die ook ingezet kan worden tegen het laag frequente geluid (lfg) is te betwijfelen. De oorzaak van lfg bevindt zich namelijk niet in het generatorhuis maar tussen de wieken en de mast. De lucht wordt daar wisselend in elkaar gedrukt en uit elkaar getrokken. Het laat in elk geval zien hoe vervelend het geluid is van windturbines. Normaal hebben 'maar' 10% van de inwoners last van laag frequent geluid. Nu kunnen opeens veel meer mensen mee 'genieten' en beseffen ze hoe ontzettend veel overlast dat geluid geeft.
  • We eindigen dit keer met een internationaal tintje. Vlak over de grens, in Epe in Duitsland, brak een wiek af van een turbine. Zo is in bijgaand bericht te lezen uit de Westfälische Nachrichten. Daar is ook te zien dat de turbine pas kort geleden was neergezet. De wiek brak ergens in het midden af en niet bij de naaf, wat doet vermoeden dat een materiaal fout de oorzaak is. Ook dit geeft toch echt te denken of de turbines zo veilig zijn als men zegt.

 

Defecte Windmolen Houdt Omwonenden In Nijmegen Noord En Reeth Uit Slaap Vervelende Monotone Bromtoon Lingewaard Gelderlander Nl
PDF – 2,3 MB 174 downloads
Flugel Von Windrad Abgebrochen
PDF – 2,3 MB 178 downloads