TegenwindZijderveld

Laatste nieuws

3 grote nadelen van wind- en zonne energie

Alweer een maand geleden publiceerde Trouw een artikel onder de titel “Zie de werkelijkheid onder ogen en bouw kerncentrales”. Hier beschrijft Jan van Erp, voormalig vice voorzitter van de Illinois Commission on Atomic Energy, wat er mis is met het huidige Nederlandse beleid. Hij schetst de 3 grote nadelen van zonne- en wind-energie: 1) De productie vraagt veel ruimte en een grote hoeveelheid materiaal. 2) De opbrengst varieert snel en is niet regelbaar. 3) Het rendement is veel lager dan theoretisch mogelijk is vanwege de grote variaties in windsnelheid. Hij geeft aan dat het veel beter zou zijn de huidige kolen en gas centrales te gebruiken en parallel daaraan te beginnen met de bouw van kerncentrales. Die kunnen dan na verloop van tijd - met zo’n 6 stuks dek je de Nederlandse behoefte helemaal af - het werk overnemen.

Lees meer »

Van Intermittency en Bio niet-OK naar Totaal Nieuw Plan

In de Telegraaf schreef Ronald Plasterk een artikel naar aanleiding van de film van Michael Moore. Er zijn op allerlei plekken forse kritieken geuit op de film. Plasterk prikt daar op zijn beurt doorheen en stelt, net zoals de film op een verontrustende manier doet, vragen bij de effecten van de zogenaamde Intermittency. Lees: wat er moet gebeuren als het windstil is en er geen zon schijnt. Ook beschrijft hij wat voor een waanideeën heersen rond Bio-massa. QHet verbranden van bomen zou goed zijn voor het milieu. En toch zijn Qhet beiden belangrijke peilers in de klimaatplan van onze regering. Ook pleit hij ervoor de Nederlandse plannen om snel van het gas af te komen, te stoppen.

Lees meer »

Kies de minst slechte

Recentelijk verscheen de film 'Planet of the Humans'. Geproduceerd door Michael Moore. De film laat op een ontluisterende manier zien hoe commercie en 'groen' met elkaar verweven raakten en dat in sommige gevallen de zogenaamd duurzame opwekking zelfs meer fossiele brandstof kost dan dat het bespaart. 

Lees meer »

Ondemocratisch verdienmodel?

Een aantal leden van ons bestuur hebben zich geabonneerd op de nieuwsbrief van Energiecooperatie de Knotwilg. In de meest recente troffen we een oproep aan om vooral te gaan deelnemen in het Windpark Groote Haar. Er worden rendementen beloofd van 5%. Het trof ons dat het eigenlijk heel vreemd is wat hier gebeurt. Op basis van particulier initiatief worden er windmolens neergezet, mede gebaseerd op de mogelijkheid dat burgers die helemaal niet in de buurt wonen van die molens, mogen gaan profiteren van de opbrengsten, zonder dat omwonenden daar iets tegen kunnen doen. Een soort van rechtsongelijkheid dus. Zij die geld hebben, hebben invloed. Zij die ‘slechts uitzicht op de windmolens’ hebben, staan buiten spel. Eigenlijk zou je verwachten van een gemeentelijk of provinciaal bestuur of de regering dat het zorgt dat alle lusten en alle lasten evenredig verdeeld worden onder hen die er rechtstreeks mee te maken hebben. Dus ook de stichting, financiering en investering ter hand nemen. Ze zouden daarbij best investeerders kunnen uitnodigen. Maar ze zou veel meer dan nu rekening moeten houden met compensatie van de impact op omwonenden. En pas daarna een rendement uitkeren. Een echt schoon en groen rendement. Omdat je weet dat het gebaseerd is op gelijkheid.

Lees meer »