Laatste nieuws

Een zonnig alternatief

In onze Visie geven we ook aandacht aan alternatieven. Vandaag kwam er een langs die we nog niet eerder zagen. In de Gelderlander wordt beschreven hoe een paar slimmeriken rijdende zonnepanelen ontwikkelen. Die kun je over de weilanden laten rijden zodat de gewassen, maar ook de koeien, er geen last van hebben. En ze pleiten voor directe opwekking van waterstof. Mooi idee. 

Lees meer »

Vertrouwen in voorkomen polderdrama

In de NRC van vandaag een lang artikel over de komst van windmolens in de Wieringermeer polder. Daar komen rond het park Agriport windmolens en datacenters bij elkaar. Dankzij de Nederlandse subsidies kan de firma Vattenfall veel windturbines bouwen en uitbaten. Een handjevol boeren profiteerde van de verkoop en verhuur van hun grond. De opgewekte stroom gaat ondanks gedane beloftes rechtstreeks naar de datacenters van Microsoft en Google. En ook van de beloofde inzet van restwarmte is niks terecht gekomen. Blijven over de bewoners in het gebied die geen voordelen ervaren en ontmoedigd aankijken tegen de horizonvervuiling en last hebben van de geluidsoverlast. 

Lees meer »

3 grote nadelen van wind- en zonne energie

Alweer een maand geleden publiceerde Trouw een artikel onder de titel “Zie de werkelijkheid onder ogen en bouw kerncentrales”. Hier beschrijft Jan van Erp, voormalig vice voorzitter van de Illinois Commission on Atomic Energy, wat er mis is met het huidige Nederlandse beleid. Hij schetst de 3 grote nadelen van zonne- en wind-energie: 1) De productie vraagt veel ruimte en een grote hoeveelheid materiaal. 2) De opbrengst varieert snel en is niet regelbaar. 3) Het rendement is veel lager dan theoretisch mogelijk is vanwege de grote variaties in windsnelheid. Hij geeft aan dat het veel beter zou zijn de huidige kolen en gas centrales te gebruiken en parallel daaraan te beginnen met de bouw van kerncentrales. Die kunnen dan na verloop van tijd - met zo’n 6 stuks dek je de Nederlandse behoefte helemaal af - het werk overnemen.

Lees meer »

Van Intermittency en Bio niet-OK naar Totaal Nieuw Plan

In de Telegraaf schreef Ronald Plasterk een artikel naar aanleiding van de film van Michael Moore. Er zijn op allerlei plekken forse kritieken geuit op de film. Plasterk prikt daar op zijn beurt doorheen en stelt, net zoals de film op een verontrustende manier doet, vragen bij de effecten van de zogenaamde Intermittency. Lees: wat er moet gebeuren als het windstil is en er geen zon schijnt. Ook beschrijft hij wat voor een waanideeën heersen rond Bio-massa. QHet verbranden van bomen zou goed zijn voor het milieu. En toch zijn Qhet beiden belangrijke peilers in de klimaatplan van onze regering. Ook pleit hij ervoor de Nederlandse plannen om snel van het gas af te komen, te stoppen.

Lees meer »

Kies de minst slechte

Recentelijk verscheen de film 'Planet of the Humans'. Geproduceerd door Michael Moore. De film laat op een ontluisterende manier zien hoe commercie en 'groen' met elkaar verweven raakten en dat in sommige gevallen de zogenaamd duurzame opwekking zelfs meer fossiele brandstof kost dan dat het bespaart. 

Lees meer »