Laatste nieuws

Effecten van gemiddelde leiden tot verbijstering

In het AD een artikel waarin een gedeputeerde en een kamerlid bij het bezoeken van een nieuw windpark tot verbijstering komen over het geluid van de molens. Zij stellen de vraag "Hoe heeft dit kunnen gebeuren en wáárom hebben verantwoordelijken dit kunnen laten gebeuren?" En even verderop "Overdag is de geluidsnorm 47 decibel, 's nachts 41 decibel. Dat zijn gemiddelden, maar het is geen uitzondering dat we 's nachts pieken hebben van 70 tot 80 decibel. Vanaf windkracht vier zwelt het geluid van de windturbines aan.".  

Lees meer »

Ook in Nijkerk ziet men kernenergie als optie

Op de “Het Kontakt” site van Nijkerk, Stadnijkerk.nl, maakt men melding van de overwegingen van de VVD-afdelingen in Nijkerk, Ede, Barneveld, Wageningen, Renswoude, Veenendaal en Rhenen. De fracties zijn onder de indruk van de mogelijkheden van kernenergie en zetten die af tegen de nadelen van wind- en zonne-energie. En ze zien een toenemende weerstand tegen “wind en zon” en een groeiend draagvlak voor kernenergie. Met de moderne kleine centrales van Rolls Royce kun je zo’n 450 Megawatt leveren en bespaar je tot 150 windmolens.

Lees meer »

Reset de RES

Emeritus praktijkhoogleraar Friso de Zeeuw levert commentaar in een column op de site Stadszaken, dat zich richt op stedelijke professionals en mensen werkzaam in de ruimtelijke ordening. De Zeeuw signaleert dat het tempo van de RES veel te hoog ligt. Bij de RES-sen gaat het vaak om plaatsen van windmolens en zonnepark en het gasloos maken van wijken. “Door de regio-indeling en de grote haast ontstaat een confetti van windmolens en zonneweides”. Hij merkt een toenemende weerstand op en ziet dat netbeheerders waarschuwen voor de beperkingen in het huidige net om al die nieuw bronnen aan te sluiten. Hij eindigt met het advies “Neem een time-out voordat de chaos compleet is, het landschap verkloot en grote delen van de bevolking gefrustreerd afhaken.”.

Lees meer »

RES in Zeeland zet kernenergie in

De Telegraaf wijdt een artikel aan de RES plannen van de provincie Zeeland. Een opvallend onderdeel daarin is de voorgenomen langere openstelling van de kerncentrale in Borssele. En de mogelijke installatie van een tweede, krachtiger kerncentrale. Die zou gebruik gaan maken van Thorium waardoor de centrale veiliger wordt en veel minder afval produceert. Een scenario dat wij zeer toejuichen. Zie ook "Bouw 10 kerncentrales en je bent klaar in NL".

Lees meer »

Chemisch plussen en minnen

De Koninklijke Vereniging van de Nederlandse Chemische Industrie plaatste een informatief artikel over het aandeel van de chemie in de moderne windmolens. Over hoe moderne chemische techieken het mogelijk maken om steeds grotere wieken op de molens te zetten. En wat er voor nodig is om molens duurzaam op zee te plaatsen. Maar ook wat de nadelen van molens zijn als het bijvoorbeeld gaat om het delven van het materiaal voor de magneten. 

Lees meer »

Worden we ergens ingerommeld?

In de Volkskrant stelt columnist Martin Sommers kritische vragen bij de energie transitie. Hij doet dat aan de hand van het relaas van Co Wilders die als professional in de zonne-energie heeft gewerkt. Die merkt op dat zonne-energie al beter omgaat met efficiency dan windenergie maar dat niemand stil staat bij de vraag: hoe verzorgen we de energie voorziening als er geen wind en zon is. Dan heb je toch nog steeds iets van een centrale nodig. En dat onderwerp komt niet voor in de plannen van de energie transitie.

Lees meer »