Laatste nieuws

Modellen optimaliseren levensduur windmolens op zee

Bij TNO wordt onderzoek gedaan om de levensloop van windmolens op zee te verlengen.De invloed van zout zeewater en spanningen door wind en golven zijn nu nog onbekend. TNO ontwikkelt modellen om de levensduur van deze monopalen beter te kunnen inschatten en te vergroten. Daarmee zou het aandeel van wind van zee een groter en langdurig  effect kunnen hebben op de totale energiebehoefte en de behoefte aan wind- en zonne-energie op land kunnen verkleinen. 

Lees meer »

RES U16 anders belicht

In het Kontakt werd aandacht besteed aan de Concept RES U16, waarover elders op deze site onze blik wordt gegeven. In dit artikel spreekt Bart Verhagen zich uit, adviseur duurzaamheid bij Omgevingsdienst regio Utrecht. Hij geeft aan "Ook de gemeente Vijfheerenlanden heeft al ruimschoots zijn bijdrage geleverd met drie grote windmolens in de polder Autena, in de oksel van de A27 en de A2. Er wordt momenteel uitgegaan van nog eens 3 zeer grote windmolens. Die zijn overigens nog niet meegenomen in het bod van de Utrechtse regio."

Lees meer »

Energie uit Lego zonder geluid

Als we dan toch gaan voor zonne- en wind-energie gaan, laten we het dan doen op een manier die niet erg opvalt, geen overlast geeft en dicht in de buurt zit van waar de energie nodig is. Steden hebben vaak de grootste behoefte. Op deze site wordt gerept over een modulair (vandaar Lego) Powernest systeem dat eenvoudig te plaatsen is op platte daken van gebouwen. In de constructie bevindt zich een windturbine en bovenop liggen zonnecellen.  Proefopstellingen lieten zien dat er geen enkele hinder is voor mensen die onder of nabij een module wonen of werken. De module werkt het best vanaf de vijfde verdieping. Drie modules wekken de energie op voor 29 appartementen.

Lees meer »

Ontwerp voor energieplannen Utrecht gepubliceerd

Als antwoord op het verzoek van de regering hebben de gemeenten in de provincie Utrecht in hun samenwerkingsverband U16 een ontwerp gemaakt voor de Regionale Energie Strategie met daarin een concept bod voor duurzame electriciteit. Hierin is ook te zien hoe men denkt om te gaan met de plannen voor windmolens in de omgeving van Zijderveld. Het totale geplande bod zit rond de 1,8 TWh. Onder andere Vijfheerenlanden zou dit bod uiterlijk 27 Mei moeten goedkeuren in haar gemeenteraad.

Lees meer »

Effecten van gemiddelde leiden tot verbijstering

In het AD een artikel waarin een gedeputeerde en een kamerlid bij het bezoeken van een nieuw windpark tot verbijstering komen over het geluid van de molens. Zij stellen de vraag "Hoe heeft dit kunnen gebeuren en wáárom hebben verantwoordelijken dit kunnen laten gebeuren?" En even verderop "Overdag is de geluidsnorm 47 decibel, 's nachts 41 decibel. Dat zijn gemiddelden, maar het is geen uitzondering dat we 's nachts pieken hebben van 70 tot 80 decibel. Vanaf windkracht vier zwelt het geluid van de windturbines aan.".  

Lees meer »

Ook in Nijkerk ziet men kernenergie als optie

Op de “Het Kontakt” site van Nijkerk, Stadnijkerk.nl, maakt men melding van de overwegingen van de VVD-afdelingen in Nijkerk, Ede, Barneveld, Wageningen, Renswoude, Veenendaal en Rhenen. De fracties zijn onder de indruk van de mogelijkheden van kernenergie en zetten die af tegen de nadelen van wind- en zonne-energie. En ze zien een toenemende weerstand tegen “wind en zon” en een groeiend draagvlak voor kernenergie. Met de moderne kleine centrales van Rolls Royce kun je zo’n 450 Megawatt leveren en bespaar je tot 150 windmolens.

Lees meer »