TegenwindZijderveld

Laatste nieuws

Bewoners Rijnenburg eisen 175 miljoen wegens de molens

Op de site van RTV Utrecht vonden wij dit artikel. Leden van de actiegroep ‘Buren van Rijnenburg en Reijerscop’ eisen een schadevergoeding van de gemeente Utrecht wegens de plannen om grote velden met zonnepanelen te ontwikkelen en ook 8 windmolens te plaatsen. Uit een berekening bleek dat een schadevergoeding van 175 miljoen niet irreëel is. Maar wel aan de hoge kant. Planschadespecialisten geven een genuanceerd beeld.

Lees meer »

NL moet gaan innoveren ipv met molens lopen

In de Volkskrant verzette filosoof Maarten Boudry zich tegen de manier waarop de regering en de klimaat activisten zich bezig houden met ‘klein denken’ en Nederland vol willen zetten met molens en zonnepanelen die afhankelijk zijn van het weer en grote oppervlaktes bezetten. Het milieuprobleem is een mondiaal probleem. Hij pleit ervoor dat Nederland voorop gaat lopen in innovaties en het grote ‘how to’ probleem gaat oplossen. En dat doorgeeft aan de andere landen die nog moeten beginnen.  Hoe ga je het millieu sparen zonder welvaart te verliezen? Hij pleit onder meer voor kernenergie en die met de moderne middelen schoon en duurzaam in te zetten.

Lees meer »

Nieuwe Omgevingswet komt er aan

Vermoedelijk in de loop van dit jaar zal de regering de nieuwe Omgevingswet invoeren. Die heeft veel voordelen omdat het aantal ingewikkelde regelingen sterk terugloopt en de zaken veel helderder worden. Maar voor ons, die de molens zien komen is het een nadeel. De regering kan veel makkelijk dan voorheen haar wil opleggen aan gemeentes en ‘doorduwen’. Iets waar we rekening mee hebben te houden en waarover het Bestuur zich aan het beraden is.

Lees meer »

Rechter legt bouw Fries zonnepark stil

In bijgevoegd artikel uit het Financeel Dagblad blijkt dat de lokale overheid zich niet hield aan afspraken over zorg voor natuur etc bij de voorbereidingen van een zonnepark. De lokale bevolking kwam in verzet en ging uiteindelijk naar de rechter. Die gaf uiteindelijk de bevolking gelijk en legde de bouw stil.

Lees meer »