Laatste nieuws

Waterstof vanaf het water?

Het Friesch Dagblad wijdt een artikel aan het plan om een groot windpark op zee te maken en daar ter plekke waterstof op te wekken. Groningen Seaports, Shell en de Gasunie lanceerden dit plan met als eerste doel de gewonnen waterstof in te zetten voor industriële doeleinden. Op termijn zouden ook huizen via het reguliere gasnet gevoed moeten kunnen worden. In onze ogen een goed voorbeeld hoe je de schoon-heid van windenergie kunt combineren met de opslag- en distributie mogelijkheden van waterstof.

Lees meer »

Politieke minachting maakt meer kapot dan je lief is

Roderick Veelo spreekt zich op RTLZ uit over hoe hij een trend ziet in hoe onze regeringen en bestuurders omgaan met signalen en noodsignalen uit de burgers. En brengt in herinnering hoe de regering herhaalde signalen negeerde in de aanloop naar de watersnoodramp in 1953.Met name als het gaat om de gevolgen van de keuzes voor ‘groene oplossingen’ bij de energie transitie. Niet alleen lijkt men blind voor de benodigde grote aantallen molens en zonnepanelen maar ook voor de effecten van ‘geen zon’ en ‘geen wind’: dan hebben we nog steeds een grote energie behoefte. Maar daar wordt geen aandacht aan gegeven. 

Lees meer »

Bewoners Rijnenburg eisen 175 miljoen wegens de molens

Op de site van RTV Utrecht vonden wij dit artikel. Leden van de actiegroep ‘Buren van Rijnenburg en Reijerscop’ eisen een schadevergoeding van de gemeente Utrecht wegens de plannen om grote velden met zonnepanelen te ontwikkelen en ook 8 windmolens te plaatsen. Uit een berekening bleek dat een schadevergoeding van 175 miljoen niet irreëel is. Maar wel aan de hoge kant. Planschadespecialisten geven een genuanceerd beeld.

Lees meer »

NL moet gaan innoveren ipv met molens lopen

In de Volkskrant verzette filosoof Maarten Boudry zich tegen de manier waarop de regering en de klimaat activisten zich bezig houden met ‘klein denken’ en Nederland vol willen zetten met molens en zonnepanelen die afhankelijk zijn van het weer en grote oppervlaktes bezetten. Het milieuprobleem is een mondiaal probleem. Hij pleit ervoor dat Nederland voorop gaat lopen in innovaties en het grote ‘how to’ probleem gaat oplossen. En dat doorgeeft aan de andere landen die nog moeten beginnen.  Hoe ga je het millieu sparen zonder welvaart te verliezen? Hij pleit onder meer voor kernenergie en die met de moderne middelen schoon en duurzaam in te zetten.

Lees meer »

Nieuwe Omgevingswet komt er aan

Vermoedelijk in de loop van dit jaar zal de regering de nieuwe Omgevingswet invoeren. Die heeft veel voordelen omdat het aantal ingewikkelde regelingen sterk terugloopt en de zaken veel helderder worden. Maar voor ons, die de molens zien komen is het een nadeel. De regering kan veel makkelijk dan voorheen haar wil opleggen aan gemeentes en ‘doorduwen’. Iets waar we rekening mee hebben te houden en waarover het Bestuur zich aan het beraden is.

Lees meer »