Kerncentrales, oh zo'n logisch alternatief voor windturbines

Gepubliceerd op 15 januari 2023 om 12:00

Bekendmaking Rijksoverheid 

In december 2022 maakte de Rijksoverheid bekend dat het de bedoeling is dat er twee kerncentrales gebouwd gaan worden in Borssele. Ze moeten in 2035 draaien.

Vergelijking stroomproductie van één kerncentrale vs windmolens

We hebben de te verwachten stroomproductie van die centrales eens vergeleken met de stroomproductie van de windturbines bij Autena. Schrik niet, voor de stroomproductie van elk van die kerncentrales zijn 1.200 windturbines nodig ter grootte van het formaat bij Autena. Twaalfhonderd!

 

Twaalfhonderd windturbines, dan denk je toch, waar zijn wij lokaal/regionaal mee bezig. Omwonenden lastig vallen met o.a. mogelijke gezondheidsschade en aantasting van landschapswaarden voor een handvol windturbines. Terwijl je er 1.200 kunt vervangen/voorkomen door één kerncentrale.

Productie windmolens leidt ook tot kernafval. Welke optie is dan beter voor onze wereld?

Mocht iemand zich zorgen maken over de opslag van kernafval, weet dan dat bij de productie van magneten voor windturbines (veelal in China) ook kernafval vrijkomt. En zeer waarschijnlijk wordt dit een stuk minder zorgvuldig opgeborgen dan het kernafval van onze kerncentrales.

Hoe is de berekening van 1200 windmolens t.o.v. één kerncentrale tot stand gekomen? 

Voor de liefhebbers van de berekening van het getal 1.200. Volgens de site van Eneco over windpark Autena produceren die drie windturbines samen 30 GWh per jaar, per stuk dus 10 GWh. Volgens de site van de Rijksoverheid gaan de twee nieuwe kerncentrales bij Borssele 24 TWh produceren, per stuk dus 12 TWh en dat is 12.000 GWh. 12.000/10 = 1.200

 

Waar zijn wij lokaal/regionaal mee bezig….. ?