GEEN windturbines in Zijderveld!

Gepubliceerd op 12 november 2022 om 15:46

Goed Nieuws! 

Goed nieuws! Zoals het er nu uitziet komen er géén windturbines in Zijderveld. Op donderdag 10 november heeft de gemeenteraad een besluit genomen over een aantal voorwaarden m.b.t. het plaatsen van nieuwe windturbines. Eén daarvan is dat eerst ingezet wordt op zonnepanelen op bedrijfsdaken en panden in gebruik bij de gemeente. De verwachting is dat hiermee zoveel energie opgewekt gaat worden dat de toezegging hierover aan de provincie gehaald gaat worden.

 

Het besluit 

Wat de gemeenteraad betreft komen één of meerdere nieuwe windturbines pas in beeld als de hoeveelheid energie via ‘zon op dak’ toch onvoldoende blijkt te zijn. In dat geval hanteert de gemeenteraad een minimale afstand van 1.200 meter van een nieuwe locatie voor windturbines tot aan woonkernen.

Dit betekent dat zoekgebied 14 (Zijderveld) komt te vervallen.

 

Belangrijke vergaderstukken 

De passage hierover staat in één van de vergaderstukken van 10 november en deze luidt als volgt: Bij hantering van 1200 m als afstandsnorm tot woonkernen, dan vallen zoekgebieden 2, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 11, 12, 13 en 14 in principe af.”

 

Een ander vergaderstuk geeft uitleg over de verschillende zoekgebieden. Hierin is terug te vinden dat zoekgebied 14 Zijderveld betreft. Beide vergaderstukken kunt u hieronder bekijken.

 

Bijlage 5 Locatieonderzoek Wind Gemeente Vijfheerenlanden Def
PDF – 3,2 MB 228 downloads
Beantwoording Technische Vragen SGP Inzake Beleidskader Energietransitie Docx
PDF – 45,5 KB 199 downloads