NIMBY, gezondheid, verdachte, pech

Gepubliceerd op 30 januari 2021 om 09:57

Omroep Gelderland plaatste een artikel en maakte een video over de windmolen situatie bij onze buren in Culemborg. We krijgen een inkijkje in hoe omwonenden het participatie proces beleefden, hoe de initiatiefnemers dat ontkennen en hoe de wethouder zich op de vlakte houdt en schermt met wettelijke normen en doelstellingen. De situatie verschilt het en der van hoe het hier in Vijfheerenlanden en Zijderveld gaat. Toch zijn er wel heel wat overeenkomsten.  
NIMBY: not in my back yard. De term die gebruikt word om verenigingen zoals de onze te kenmerken. Hoe NIMBY’s bij voorbaat verdacht worden gemaakt als ze ondanks hun instemmingen voor klimaatdoelstellingen toch opkomen voor hun eigen gezondheidsbelangen. De ruime hoeveelheid overtuigend bewijsmateriaal dat windmolens zware schade aanrichten bij omwonenden die binnen een straal van 10 keer de ashoogte wonen. Hoe wethouders de huidige belangen van die omwonenden eigenlijk afdoen met ‘pech hebben’ omdat de toekomst zo belangrijk is. Hoe men voortdurend verwijst naar de wettelijk normen en vergeet ‘wendbaar’ te zijn. En hoe men geen acht slaat op internationale normen en de recente uitspraken van het Europese hof rond windmolens stelselmatig negeert. 
We benadrukken opnieuw hoe belangrijk het is om het Europese hof, de lokale bewoners en verenigingen als de onze en hun argumenten serieus te nemen en keuzes te maken gebaseerd op openbare discussies en afwegingen.