Zorgen door windmolens bij electra professionals

Gepubliceerd op 30 januari 2021 om 10:56

In bijgaand artikel van het Financieele Dagblad is deze uitspraak te zien van Hans Grünfeld, een electra professional. Hij is directeur van de vereniging van grote energie gebruiker VEMW. Hij zegt: ‘Mijn grootste zorgen zijn dat mede door de fundamentele veranderingen in de elektriciteitsvoorziening, netbeheerders over minder mogelijkheden beschikken om calamiteiten op te vangen, zoals het wegvallen van grote vermogens, of het plotseling en onverwacht wegvallen van wind.’

Hij kwam tot die uitspraak door wat er gebeurde nadat er in Kroatië een incident optrad in een lokaal elektriciteitsstation waardoor bijna heel Europa zonder stroom kwam te zitten.  Het was een dubbeltje op zijn kant. De combinatie van onze toenemende afhankelijkheid van elektriciteit en de inzet van windmolens die onbetrouwbaar zijn qua levering maakt dat dit soort situatie vaker kunnen optreden.  

Stel je voor bij deze temperaturen. Geen verwarming. Geen licht.  Geen telefoon. Geen auto. Maar gelukkig, als het gebeurt, waarschijnlijk ook geen wind! 

Kroatisch Dorp Doet EU Stroomnet Wankelen
PDF – 1,5 MB 270 downloads