Gas vangt behoefte op tijdens zonsverduistering

Gepubliceerd op 9 juni 2021 om 23:12

Morgen 10 juni zal er rond 11:15 een zonsverduistering te zien zijn in Nederland. Als je gaat kijken, pas op voor je ogen. Wat zo opvallend is in dit nieuwsbericht op de NOS is dat netbeheerder Tennet zegt dat er een groot verlies zal zijn in de electriciteitsvoorziening. Omdat we nu zoveel zonnepanelen hebben liggen. Het totale verlies is ongeveer wat Amsterdam in die periode gebruikt. En… ze gaan vragen aan de gas centrales om een beetje harder te gaan lopen. En in de toekomst wordt dit alleen maar erger.

OK, dus we hebben een duurzame opwekking bedacht die fantastisch werkt. Maar, die is dus niet bedrijfszeker. OK.  En hoe vangen we dat dan op? Oh, met fossiele centrales. OK. En waarom gas dan? Omdat dat makkelijk te verhogen en te verlagen is en omdat dat van alle soorten fossiele centrales de minst vervuilende is. OK, helder.

Iets vergelijkbaars zagen we eerder gebeuren in Duitsland. Maar, dat was nog een tandje erger. Toen vielen de windmolens uit en waren de zonnepanelen bedekt met sneeuw. Gelukkig, ze hadden nog kerncentrales en gascentrales. En kolen centrales. Benieuwd naar hoe onze regering zich tegen dat soort situaties gaat wapenen.

Oh ja, de afgelopen dagen waaide het amper. Heeft u ze gezien? Die stilstaande windmolens? En waar kwam toen de elektriciteit vandaan om de airco te laten draaien?
En toen het avond en nacht werd? Waar kwam het toen vandaan?

Ons motto: Windturbines op zee. Zonnepanelen op dak. Kernenergie voor gelijkmatige stroomopbrengst.