Turbines maken meer kapot dan je lief is

Gepubliceerd op 17 juni 2021 om 09:59

Er hangt een aura van ‘goedheid’ en ‘onschuld’ rond windturbines. De voorstanders schermen er vaak mee. Maar eigenlijk is het enige wat écht goed aan windturbines is het feit dat áls ze draaien het (ogenschijnlijk) gratis is. 
Helaas draaien ze niet altijd. Dan moet je wat energie achter de hand hebben. Vervuilende centrales bijvoorbeeld. Of heel veel batterijen. Dat ‘ogenschijnlijk gratis’ valt ook wel mee. Er zijn verschillende onderzoeken waaruit blijkt dat de afgenomen wind energie plus de turbulentie afkomstig van windturbines leidt tot regionale opwarming van de lucht. Wat dus in tegenspraak is met de wens om de aarde te laten afkoelen.

Eerder zagen we al dat de verwerking van overgebleven resten van oude turbines een probleem is en dat er veel schaarse mineralen nodig zijn bij de productie van windturbines. En dat het bij de winning van die mineralen er vaak vies en milieu vervuilend aan toe gaat. 

Vandaag lazen we bijgaand artikel in de Trouw waarmee het lijstje min-punten van turbines weer wat langer geworden is. Mangaan is nodig bij de productie van elektrische auto’s en windturbines. Die vraag groeit naar mangaan en dus worden er met steeds agressievere middelen gewerkt om het mineraal te delven. Nou kun je zeggen dat dat de verantwoordelijkheid is van die landen en die mijnbouw bedrijven, maar dat zou erg kortzichtig zijn. Het klimaatprobleem is een mondiaal probleem. Als wij hier lekker schoon zitten te spelen en in Afrika worden ten behoeve van ons ‘goede gevoel’ mensen en milieu geschaad, dan klopt er toch iets niet.

Mangaan Is Nodig Voor Elektrische Autos En Windmolens Maar De Winning Ervan Schaadt Mens En Milieu Trouw
PDF – 225,9 KB 222 downloads