Als je mekaar niet meer vertrouwen kan…

Gepubliceerd op 27 oktober 2021 om 21:15

“Waar blijf je dan? Zo is het toch, meneer?”. Zo klonk het in het Schaep met de vijf poten. Voor de oudere lezers, jeugdsentiment. Maar nog steeds een waarheid als een koe. Klopt het wel, wat die ander zegt? Zaken als Fake News, hoe actueel is dat?

Vandaag lazen we over een onderzoek, waarover werd gesproken bij zowel de NOS als bij de Telegraaf en bij Binnenlands Bestuur. Joris van Hoof, onderzoeker aan de Universiteit van Twente ontdekte dat het RIVM bij zijn onderzoeken naar de geluidseffecten van windturbines zich liet beinvloeden door de windindustrie. Ja, diegenen die het dus allemaal prachtig vinden dat er windturbines dicht bij woningen worden geplaatst, want subsidie, etc. En als het RIVM dat er nou gewoon bij had gezegd, dan was het niet zo erg geweest. Maar helaas, dat hebben ze er dus níet bij gezegd. De goede gewoonte om het te vermelden dat er een mogelijk Conflict Of Interest was is onvermeld gelaten toen het RIVM haar publicaties deed. 

Dit maakt dat onze bestuurders, op zowel gemeentelijk als op provinciaal als landelijk nivo, bedot worden en zich baseren op dat soort gekleurde informatie. Niet wetende dát, maar inmiddels dus wél staande op de verkeerde voet…

Gelukkig komt de waarheid altijd aan het licht. Die is namelijk het eenvoudigst. Misschien helaas pas bij een Parlementaire Enquête.  

We zijn blij dat er nog steeds wetenschappers zijn die tegen de stroom inzwemmen. We verkeren in goed gezelschap.