Kristallen bol in Gorinchem?

Gepubliceerd op 9 januari 2022 om 13:32

Via onze contacten in Gorinchem kregen we bijgaande brief doorgespeeld. Waarin kritische vragen aan de gemeenteraad worden gesteld. Omdat men daar doet alsof er een kristallen bol is die helpt de gemeente te besturen.

Op basis van brieven van de staatssecretaris blijken er vier periodes te bestaan in relatie tot de RES-en, de milieu normen en de bekende uitspraak van de Raad van State die de normen in het Activiteitenbesluit ongeldig verklaarde:

  • Tot 30 juni 2021 - De oude regelgeving was actief
  • Van 30 juni tot medio 2022 - Er is nu niks waar tegen getoetst kan worden: het oude is ongeldig en het nieuwe is er nog niet
  • Van medio 2022 tot medio 2023 - Er komen tijdelijke nieuwe normen waartegen bestaande windparken getoetst kunnen worden
  • Na medio 2023 - Nieuwe regels worden verwacht die tot wet verheven gaan worden

In Gorinchem wil men nu de bestaande plannen toetsen aan regels die pas na 2023 beschikbaar zullen komen. Ja, die kristallen bol is een echt wonder!

Dit laat ook zien dat het verstandiger zou zijn als hier in Vijfheerenlanden gewacht wordt met verstrekkende besluiten te nemen over windturbines, zolang de nieuwe regels er nog niet zijn.

Brief Gemeenteraden Gorinchem En Molenlanden
PDF – 760,6 KB 197 downloads