Laatste Nieuws

Van leunend op land naar ondersteunend op zee

Omroep Zeeland plaatste een artikel over een zeewierboerderij tussen de windmolens die op zee staan. De ruimte tussen de molens wordt tot dusverre nergens voor gebruikt. Specialisten van Stichting Noordzeeboerderij zijn met praktijkproeven bezig en voorzien een compleet nieuw industrie. Zo kunnen windmolens in plaats van te steunen op (vaak) landbouw- en veeteelt-grond gaan omschakelen naar het ondersteunen van zeewierteelt op zee. Zo snijdt dit mes aan drie kanten: molens van het land af, optimale energie opbrengst en slimme hulp aan innovatie op zee. 

Lees meer »

Verbijsterende houding aangetroffen

In de NRC bijlage stond dit weekend een twistgesprek tussen een voorstander en een tegenstander van windmolens en zonne energie. Laetitia Ouillet van de TU Eindhoven sprak met Sonja van der Meer van Stichting Het Drentse Landschap over hoe Nederland en haar bestuurders omgaan met deze ingewikkelde energie opgave. Zinvolle argumenten van beide kanten komen langs. Alleen de allerlaatste zin, die laat zien hoe verbijsterend er gedacht wordt over het belang van inwoners zoals wij die vertegenwoordigen. Die zin luidt ‘Mijn oproep zou zijn om als burger allemaal betrokken te raken bij lokale projecten: als eigenaar van windmolens of zonnepanelen heb je écht wat te zeggen.” ‘.Dat voelt alsof je eerst een slecht ruikende maaltijd móet eten om pas daarna het recht te hebben te zeggen dat je het niet wilt. Wat betekent dit voor hoe we in Nederland omgaan met instanties als het Planburo voor de Leefomgeving die het heeft over verrommeling van het landschap? Zijn wij en zij er dan voor spek en bonen of zo? Doen we er niet toe?

Lees meer »

Molens bij Zijderveld zouden funest zijn voor grutto’s

Van de week lazen we al dat een geringe sterfte als gevolg van windmolens funest kan zijn voor een populatie vogels. Dit artikel in de Trouw onderstreepte dat nog eens. Vandaag hoorden we ook dat met name de grutto’s er nog sterker onder zullen lijden. Lees ook ons eerdere bericht over de wulpen.

Lees meer »

450.000 zonnepanelen uitgezet door Groen

Dat is namelijk wat er vergelijkbaar gebeurde in Frankrijk. In bijgaand artikel uit het Financieel Dagblad spreekt Ralf Bodelier zich uit over de sluiting van de kerncentrale in Fessenheim in Frankrijk. Daar werd door toedoen van Greenpeace die centrale gesloten met een vermogen van 12,1 Gigawatt. Vergelijkbaar met die 450.000 zonnestroominstallaties. Zonder vervuiling gedraaid, al 40 jaar lang, en ruim op orde om er nog eens tien jaar aan vast te plakken.Wij hopen dat de regio U10, met Vijfheerenlanden voorop, keuzes maakt die veel verstandiger zijn dan wat we hier zien gebeuren.

Lees meer »

Another one bites the dust

And another one bites the dust. Wéér blijkt een aanname over de schadelijke gevolgen van windmolens niet te kloppen. En weer is het erger dan we dachten. In een artikel van de Universiteit van Wageningen blijkt dat de gevolgen van windmolens op het overleven van vogelsoorten onderschat is geweest. Bij vogelsoorten die het moeilijk hebben in Nederland, zoals de grutto die bij ons in de buurt overwintert, blijkt dat een kleine ‘oversterfte’ kan leiden tot een vermindering tussen de 9 en 77% binnen tien jaar. Maar ook bij niet zo bijzondere soorten zoals spreeuwen kan dit gebeuren. 

Lees meer »

Langzame warmte in het Gooi

Het Noordhollandsch Dagblad rept over een vergunningsaanvraag om aardwarmte te gaan onderzoeken in het Gooi. Vijf centrales zou voldoende zijn om alle oude centrales, windmolens en zonnepanelen overbodig te maken. Alleen, de initiatiefnemers wachten inmiddels al een half jaar op een reactie op de aanvraag. Het is te hopen dat in onze regio ook zo'n initiatief komt maar dat de bestuurders er dan sneller werk van maken. 

Lees meer »