Laatste Nieuws

Another one bites the dust

And another one bites the dust. Wéér blijkt een aanname over de schadelijke gevolgen van windmolens niet te kloppen. En weer is het erger dan we dachten. In een artikel van de Universiteit van Wageningen blijkt dat de gevolgen van windmolens op het overleven van vogelsoorten onderschat is geweest. Bij vogelsoorten die het moeilijk hebben in Nederland, zoals de grutto die bij ons in de buurt overwintert, blijkt dat een kleine ‘oversterfte’ kan leiden tot een vermindering tussen de 9 en 77% binnen tien jaar. Maar ook bij niet zo bijzondere soorten zoals spreeuwen kan dit gebeuren. 

Lees meer »

Langzame warmte in het Gooi

Het Noordhollandsch Dagblad rept over een vergunningsaanvraag om aardwarmte te gaan onderzoeken in het Gooi. Vijf centrales zou voldoende zijn om alle oude centrales, windmolens en zonnepanelen overbodig te maken. Alleen, de initiatiefnemers wachten inmiddels al een half jaar op een reactie op de aanvraag. Het is te hopen dat in onze regio ook zo'n initiatief komt maar dat de bestuurders er dan sneller werk van maken. 

Lees meer »

Bij gelijk gebleken geschiktheid...

... verdient een betere molen de voorkeur. Op deze site een spannend verhaal over verticale windmolens die er wat appetijtelijker uitzien, meer draaiuren kunnen maken bij zachte en harde wind, electriciteit kunnen opslaan en waterstof kunnen maken. Zoals bij elke vacature is het goed screenen van de sollicitant belangrijk. Maar dít CV ziet er wel heel aangenaam uit.

Lees meer »

Greenwashing gaat stoppen

In de 'Kontakt' van Medemblik een kort artikel over een nieuwe wet die de Europese Unie heeft ingevoerd. Die wet zegt dat je alleen met 'groen' en 'duurzaam' mag pronken als het ook echt zo is. Windmolens en energiecooperaties zullen dus genuanceerder gebracht moeten gaan worden dan nu het geval is. Zo zullen de ronkende Greenwashing teksten ombuigen naar feitelijkheden en hele waarheden. 

Lees meer »

Vet handig!

Ze verschijnen overal. Windmolens. Zonneparken. Het gaat maar door. Waar komen ze vandaan? Wat zit daar achter?

Lees meer »

OK, maar wat dan wel?

Bijgaand artikel in de Telegraaf rept over hoe Professor Guus Berkhout aankijkt tegen de plannen van de regering over energie. En over de daaruit voortkomende RES-sen. Over hoe Nederland volgebouwd dreigt te worden met laagrenderende windmolens en zonnecellen. En dat daardoor de energie onhoudbaar duur dreigt te worden. Inmiddels weten we dat die conclusie maar al te waar is. Maar, wat dan wel? Gaan we dan voor andere energiebronnen en op dezelfde voet door consumeren? Of gaan we zuiniger leven? Of andere scenario's?

Lees meer »