TegenwindZijderveld

Laatste nieuws

RIVM rapport over geluid klopt niet

Wat wij al eerder stelden is nu ook opgepakt door een groep van ruim honderd medici in Amsterdam, zo is te lezen in bijgevoegd artikel uit de Telegraaf. De groep geeft aan dat het stadsbestuur ten onrechte de gezondheidsrisico’s ontkent. Het stadsbestuur doet dat op basis van het recente rapport van het RIVM over windturbine geluid. Dat rapport klopt niet volgens de medici, want gebaseerd op kleinere molens in een dunbevolkt gebied, op grotere afstand van bebouwing en met lagere geluidsbelasting. In Nederland zijn de normen veel lager dan in het buitenland. Molens komen steeds dichter bij huizen. En ze worden steeds hoger waardoor het geluid steeds verder draagt.

Lees meer »

Politiek zegt nee tegen hoge molens in Culemborg

In Culemborg neemt de gemeenteraad haar positie in. Ze sturen het college van B&W terug met een opdracht om te zorgen voor kleinere windmolens dan tot dusverre gepland door de initiatiefnemers. 270 meter vinden ze veel te hoog. Die maat past niet bij Culemborg. Zo is te lezen in dit artikel in het AD.

Lees meer »

In actie voor de vogels

We spreken haar regelmatig en vinden in haar een medestander tegen de plaatsing van windmolens bij Zijderveld. Annelies van Egmond, Voorzitter Natuur- en Vogelwacht Vijfheerenlanden.

Lees meer »

Jaarverslag 2019-2020

Gestart in 2019 en terugkijkend op 2020 kunnen we zeggen dat we veel gedaan hebben en dat er veel te vertellen valt over energie, windmolens, Zijderveld en de vereniging. Dat doen we op een handzame manier in bijgaand Jaarverslag. Normaliter zouden we dat presenteren in een Algemene Leden vergadering. Maar ja, met Corona is dat wat lastig. Daarom bij deze elektronisch. Eerder kregen onze leden het verslag ook per email in de bus gestuurd.

Lees meer »

De Ronde Venen ziet Zijderveld

Kennelijk hebben we uitstraling en is ons verzet aanstekelijk. Althans, dat kun je lezen in dit artikel van ‘het Kontakt’ uit die omgeving: 0297.NL. Ook daar maken ze bezwaar tegen de plaatsing van windmolens, om de welbekende redenen. En ze refereren aan hoe de windmolen plannen in Wijk bij Duurstede tot stilstand kwamen en wat we hier in Zijderveld aan het doen zijn. Het is duidelijk, het verzet groeit en blijft groeien.

Lees meer »

Activiteitenbesluit buiten werking?

We hebben het er al eerder over gehad, maar nu is de zaak weer een stapje verder. Op de site van Wijksnieuws is dit artikel te lezen. Daarin geven ze aan dat besluiten over molens aldaar, maar ook in Houten, zeer waarschijnlijk gebaseerd zijn op onrechtmatige normen. Het Europese Hof gaf eerder, onder andere in België, aan dat de wetten en normen rond molens niet voorzien zijn van een uitgebreide Milieu Effect Rapportage. Daarmee zijn de daaruit voortvloeiende RES-sen en vergunningen ook niet OK omdat die op dit moment met een ‘MER-light’ kunnen volstaan.

Lees meer »