TegenwindZijderveld

Laatste nieuws

Gehalveerde zee-arenden en overnachtende wulpen

Eerst moet je twee keer kijken. Dan pas zie je dat het ooit 1 zee-arend was. NU.NL publiceerde dit artikel over hoe een zee-arend die eerder een zender meekreeg, stierf door een botsing met een windmolen. Vreselijk. Dwars doormidden. Bijgaande foto hoort niet bij het artikel. Kijk dus zelf even bij NU.NL.

Lees meer »

Geluidsschade verkeerd belicht

RTV Noord publiceerde onlangs een artikel onder de kop “Onderzoeken over verband tussen windmolens en gezondheidsklachten spreken elkaar tegen”. En wekte daarmee de indruk dat er onzekerheid zou bestaan over gezondheidsschade als gevolg van windmolens. In bijgaand document laat een van onze bestuursleden zien dat die onzekerheid aangewakkerd word door belanghebbenden bij het plaatsen van de molens en dat het artikel in RTV Noord gebaseerd is op oppervlakkig onderzoek. In 2012 werd op verzoek van de stad Maastricht middels concrete metingen aangetoond dat Laag Frequent Geluid gemakkelijk huizen binnendringt ondanks allerlei vormen van isolatie. En dat de geluidsnormen binnenshuis gezet moet worden op 25 dB om alle gezondheidsschade te voorkomen. En dat leidt weer tot grotere afstanden tussen molens en woningen dan de huidige normen voorschrijven. 

Lees meer »

Veel steun

Regelmatig krijgen we spontane reacties uit het dorp en de omgeving. Veel bewoners vinden het fantastisch wat we doen en waarderen ons werk hoog. Dat blijkt ook uit hoe de inning van de contributie verloopt (we zitten inmiddels op 70%) en uit het feit dat we twee extra donaties kregen van elk 50 euro. Dat maakt het voor ons weer mogelijk om acties uit te voeren zoals met de spandoeken. 

Lees meer »

Stilstaande windmolens zetten Duitsers in de kou

Op de site 'Stop these Things' troffen we een artikel dat beschrijft hoe de situatie rond wind en zonne-energie recent lastig werd in Duitsland. Door de aanhoudende sneeuw en kou waren de zonnevelden en de wieken bedekt, waardoor beide energie opwekkers het lieten afweten. Gelukkig waren er nog genoeg alternatieven voorhanden. De oude kolen centrales natuurlijk. En de kernenergie.

Lees meer »

Vragen voor VHL Plein over windmolens

Op 18 februari worden de gemeenteraadsleden over de plannen rond de windmolens in Vijfheerenlanden bijgepraat tijdens het VHL Plein. Wij hebben bijgaande vragenlijst opgesteld en aan de Wethouder Hendriksen, het collega van Burgemeester en Wethouders en aan de Gemeenteraadsleden verzocht de beantwoording van deze vragen mee te nemen in die voorlichting.

Lees meer »

Informatiebrief zoekgebieden windmolens

Gisteren kregen we als inwoners van Vijfheerenlanden bijgaande brief (zie de foto) van de gemeente in de bus. Zij kondigen daarin aan dat de voorselectie van drie zoekgebieden voor windmolens toegelicht zal worden aan de gemeenteraad op 18 februari. Dat zal gebeuren tijdens het zogeheten VHL-plein, een vergadering die dan live door iedereen is te volgen. En in maart starten de gesprekken met de bewoners.

Lees meer »