TegenwindZijderveld

Laatste nieuws

Molens bij Zijderveld zouden funest zijn voor grutto’s

Van de week lazen we al dat een geringe sterfte als gevolg van windmolens funest kan zijn voor een populatie vogels. Dit artikel in de Trouw onderstreepte dat nog eens. Vandaag hoorden we ook dat met name de grutto’s er nog sterker onder zullen lijden. Lees ook ons eerdere bericht over de wulpen.

Lees meer »

450.000 zonnepanelen uitgezet door Groen

Dat is namelijk wat er vergelijkbaar gebeurde in Frankrijk. In bijgaand artikel uit het Financieel Dagblad spreekt Ralf Bodelier zich uit over de sluiting van de kerncentrale in Fessenheim in Frankrijk. Daar werd door toedoen van Greenpeace die centrale gesloten met een vermogen van 12,1 Gigawatt. Vergelijkbaar met die 450.000 zonnestroominstallaties. Zonder vervuiling gedraaid, al 40 jaar lang, en ruim op orde om er nog eens tien jaar aan vast te plakken.Wij hopen dat de regio U10, met Vijfheerenlanden voorop, keuzes maakt die veel verstandiger zijn dan wat we hier zien gebeuren.

Lees meer »

Another one bites the dust

And another one bites the dust. Wéér blijkt een aanname over de schadelijke gevolgen van windmolens niet te kloppen. En weer is het erger dan we dachten. In een artikel van de Universiteit van Wageningen blijkt dat de gevolgen van windmolens op het overleven van vogelsoorten onderschat is geweest. Bij vogelsoorten die het moeilijk hebben in Nederland, zoals de grutto die bij ons in de buurt overwintert, blijkt dat een kleine ‘oversterfte’ kan leiden tot een vermindering tussen de 9 en 77% binnen tien jaar. Maar ook bij niet zo bijzondere soorten zoals spreeuwen kan dit gebeuren. 

Lees meer »

Langzame warmte in het Gooi

Het Noordhollandsch Dagblad rept over een vergunningsaanvraag om aardwarmte te gaan onderzoeken in het Gooi. Vijf centrales zou voldoende zijn om alle oude centrales, windmolens en zonnepanelen overbodig te maken. Alleen, de initiatiefnemers wachten inmiddels al een half jaar op een reactie op de aanvraag. Het is te hopen dat in onze regio ook zo'n initiatief komt maar dat de bestuurders er dan sneller werk van maken. 

Lees meer »

Bij gelijk gebleken geschiktheid...

... verdient een betere molen de voorkeur. Op deze site een spannend verhaal over verticale windmolens die er wat appetijtelijker uitzien, meer draaiuren kunnen maken bij zachte en harde wind, electriciteit kunnen opslaan en waterstof kunnen maken. Zoals bij elke vacature is het goed screenen van de sollicitant belangrijk. Maar dít CV ziet er wel heel aangenaam uit.

Lees meer »

Greenwashing gaat stoppen

In de 'Kontakt' van Medemblik een kort artikel over een nieuwe wet die de Europese Unie heeft ingevoerd. Die wet zegt dat je alleen met 'groen' en 'duurzaam' mag pronken als het ook echt zo is. Windmolens en energiecooperaties zullen dus genuanceerder gebracht moeten gaan worden dan nu het geval is. Zo zullen de ronkende Greenwashing teksten ombuigen naar feitelijkheden en hele waarheden. 

Lees meer »