TegenwindZijderveld

Laatste nieuws

Chemisch plussen en minnen

De Koninklijke Vereniging van de Nederlandse Chemische Industrie plaatste een informatief artikel over het aandeel van de chemie in de moderne windmolens. Over hoe moderne chemische techieken het mogelijk maken om steeds grotere wieken op de molens te zetten. En wat er voor nodig is om molens duurzaam op zee te plaatsen. Maar ook wat de nadelen van molens zijn als het bijvoorbeeld gaat om het delven van het materiaal voor de magneten. 

Lees meer »

Worden we ergens ingerommeld?

In de Volkskrant stelt columnist Martin Sommers kritische vragen bij de energie transitie. Hij doet dat aan de hand van het relaas van Co Wilders die als professional in de zonne-energie heeft gewerkt. Die merkt op dat zonne-energie al beter omgaat met efficiency dan windenergie maar dat niemand stil staat bij de vraag: hoe verzorgen we de energie voorziening als er geen wind en zon is. Dan heb je toch nog steeds iets van een centrale nodig. En dat onderwerp komt niet voor in de plannen van de energie transitie.

Lees meer »

Waterstof vanaf het water?

Het Friesch Dagblad wijdt een artikel aan het plan om een groot windpark op zee te maken en daar ter plekke waterstof op te wekken. Groningen Seaports, Shell en de Gasunie lanceerden dit plan met als eerste doel de gewonnen waterstof in te zetten voor industriële doeleinden. Op termijn zouden ook huizen via het reguliere gasnet gevoed moeten kunnen worden. In onze ogen een goed voorbeeld hoe je de schoon-heid van windenergie kunt combineren met de opslag- en distributie mogelijkheden van waterstof.

Lees meer »

Politieke minachting maakt meer kapot dan je lief is

Roderick Veelo spreekt zich op RTLZ uit over hoe hij een trend ziet in hoe onze regeringen en bestuurders omgaan met signalen en noodsignalen uit de burgers. En brengt in herinnering hoe de regering herhaalde signalen negeerde in de aanloop naar de watersnoodramp in 1953.Met name als het gaat om de gevolgen van de keuzes voor ‘groene oplossingen’ bij de energie transitie. Niet alleen lijkt men blind voor de benodigde grote aantallen molens en zonnepanelen maar ook voor de effecten van ‘geen zon’ en ‘geen wind’: dan hebben we nog steeds een grote energie behoefte. Maar daar wordt geen aandacht aan gegeven. 

Lees meer »

Bewoners Rijnenburg eisen 175 miljoen wegens de molens

Op de site van RTV Utrecht vonden wij dit artikel. Leden van de actiegroep ‘Buren van Rijnenburg en Reijerscop’ eisen een schadevergoeding van de gemeente Utrecht wegens de plannen om grote velden met zonnepanelen te ontwikkelen en ook 8 windmolens te plaatsen. Uit een berekening bleek dat een schadevergoeding van 175 miljoen niet irreëel is. Maar wel aan de hoge kant. Planschadespecialisten geven een genuanceerd beeld.

Lees meer »