TegenwindZijderveld

Laatste nieuws

‘Hartstikke duur’ lost ons echte energieprobleem niet op

Eurocommissaris Timmermans plaatst kernenergie buiten het rijtje van mogelijkheden om ons energieprobleem blijvend op te lossen. Dat doet hij met het sweeping statement “Kernenergie is gewoon hartstikke duur”.  Onderzoeker Remco de Boer concludeert in bijgaand artikel uit het Financieel Dagblad dat die uitspraak niet klopt en een ontkenning is van de complexiteit van het energieprobleem.

Lees meer »

NL onderhandelt over schone energie uit buitenland

Op NOS.NL een artikel over hoe de Nederlands regering in onderhandeling is met verschillende landen om ons heen om bone hun groene energie rechten op te kopen. Dat zou een deel moeten invullen van de doelstelling dat we eind 2020 14% duurzame energie gebruiken. Het tempo waarin we nu daar naar toe groeien is te laag. Het zou om een tijdelijke maatregel gaan.

Lees meer »

Mijn buurvrouw groet me niet meer vanwege de molens

Kamp is allang geen minister meer. En het speelt zich af in Drenthe. Toch spreken deze schrijnende verhalen in Trouw boekdelen. Over het wantrouwen, de ruzies, de sabotage en de nare sfeer die in gemeenschappen vergelijkbaar met Zijderveld ontstonden. Omdat er molens aankwamen. Hoe naaste buren tegenover elkaar kwamen te staan in plaats van schouder aan schouder. Wat is daar duurzaam aan? Wie heeft daar voordeel bij?

Lees meer »

De Natuur staat niet alleen in de regio

Bestuursleden van Tegenwind Zijderveld zijn actief bezig te kijken wie onze belangen een warm hart toedragen. Af en toe treffen we organisaties aan waar we heel blij van worden. Hier een kleine selectie.

Lees meer »

“Bouw 10 kerncentrales en je bent klaar in NL”

In bijgaand artikel uit de Telegraaf doet voormalig windmolenguru Michael Schellenberger deze prikkelende uitspraak. En dat we wind- en zonne-energie voorgoed moeten afzweren. Het fundamentele probleem van de onbetrouwbaarheid in energievoorziening met molens en zon is niet op te lossen. En bovendien kan het in zijn ogen niet bestaan dat het vol leggen van landschappen met panelen en molens ‘duurzaam’ is.  En de impact op vogels en insecten blijkt veel groter te zijn dan men tot voor kort dacht.

Lees meer »

Oud minister wijst naar links en naar kernenergie

De Dagelijkse Standaard rept over oud-minister Plasterk. Die verbaast zich over de houding van Groen-Links over windenergie. En de onbetrouwbaarheid van wind- en zonne-energie. Tegenover de hoge betrouwbaarheid en efficiency van kernenergie die bijvoorbeeld in Frankrijk nog steeds veelvuldig word ingezet. Plasterk zegt “Alle GroenLinksers die ik ken, hebben een huis in Noord-Frankrijk en ik heb ze nog nooit horen klagen over stroom die ze daar uit de muur halen”.

Lees meer »