Hoogste tijd voor participatie

Gepubliceerd op 5 januari 2021 om 14:52

In de lokale krant van Wijk bij Duurstede zagen we een opvallend voorbeeld van de verschillen tussen hoe participatie beleefd word en hoe de wethouder het bedoeld had. De perceptie is erg negatief: geen onderzoek bij de bewoners of ze wel windmolens willen, voornemen tot plaatsing in stiltegebieden, molens erg dicht bij woningen, onduidelijke bekostiging van de aansluiting op het netwerk, onduidelijkheid over bekostigen van opruimen. Allemaal zaken waar je redelijkerwijs een andere opstelling over zou verwachten vanuit een gemeente.
Wat de wethouder voor heeft klinkt heel anders. Hij geeft aan dat er een hoger belang is dan alleen Wijk bij Duurstede en dat er veel fake news langs komt. En dat hij het jammer vind dat alles van meet af aan negatief bekeken wordt.

 

Wij benadrukken nog maar eens een keer hoe belangrijk het is om transparant te zijn en het fenomeen inspraak niet om te buigen tot ‘stilzitten terwijl je geknipt word en er een film over gouden bergen wordt vertoond’. En volgens ons moet die echte betrokkenheid snel getoond worden.