Windturbines toch in strijd met Europa

Gepubliceerd op 30 juni 2021 om 11:34

De Raad van State heeft vandaag besloten dat de windturbinenormen uit het Activiteitenbesluit getoetst moeten worden met een milieubeoordeling volgens het Europese recht. Zo is te lezen in dit bericht op de site van de Raad van State

Wij ervaren dit als bijzonder goed nieuws! Het laat zien dat er gelukkig bestuurders zijn die de gezondheid van burgers belangrijker vinden dat het drammerig doorgaan met het plaatsen van windturbines. 

Dit is dusdanig groot nieuws dat veel landelijke nieuwsbladen er onmiddellijk over publiceerden. Het kan immers leiden tot grote vertraging in de afgifte van vergunningen en wellicht zelfs tot het terugdraaien van eerder afgegeven vergunningen op nagenoeg alle plekken in Nederland.

We zien wel een klein addertje onder het gras. Onderaan het artikel op de site van de Raad van State wordt gesproken over de mogelijkheid dat gemeentes kunnen werken met eigen normen en daarom door zouden mogen gaan. Dit lijkt nogal tegenstrijdig met de geest van de Europese wet en daarom laten we dit verder uitzoeken door onze jurist. Als een gemeente er dan toch voor kiest om met eigen 'slechte' normen te werken, dan is daar mee meteen duidelijk hoe ze over de gezondheid van hun eigen inwoners denken. En ze lopen dan alsnog het risico dat ze toch in strijd blijken te zijn met de Europese wetgeving.