Provincie Utrecht stuurt aan op windturbines in plaats van zon

Gepubliceerd op 5 juli 2021 om 11:32

Op de site van RTV Utrecht lazen we dat de provincie aan het aansturen is op het door gemeentes laten plaatsen van meer windturbines dan zonnepanelen. Om scheefgroei op het electriciteitsnet te beperken. Bijgaand document ontvingen we van de organisaties waar we mee samenwerken. Het geeft een toelichting en commentaar op het dit nieuws. 

In a nutshell: 

  • Ingrijpen vanuit de overheid of provincie kan niet als alle regio’s en gemeenten meewerken. En dat doen ze tot dusverre gewoon netjes. Dit is ook in lijn met waar wij voor pleiten: concentreer je op de hoeveelheid energie en stel geen eisen aan de manier waarop die word opgewekt.
  • Het landelijke aanbod overtreft de oorspronkelijke vraag met meer dan 20 TWh. Dus waarom zou je je druk maken over extra opwekking?
  • De SDE subsidies zijn voor 99% vergund en het is niet te verwachten dat er nog een ronde komt. De subsidies gaan voortaan naar turbines op zee. Dat is de doodsteek voor nieuwe business case voor windturbines op land. Dus waarom maak je je druk over nieuwe windturbines?
  • De uitspraak van de Raad van State maakt elke vergunning gebaseerd op het Activiteitenbesluit illegaal. Dus ook die voor windturbines.
  • Netbeheerders moeten voorzien in adequate en moderne netwerken en aansturen op wind in plaats van op zon ligt buiten de opdracht van netbeheerders.
  • Er zijn nogal wat gemeenten die al kozen voor een kleiner aandeel van wind uit reuze turbines. Denk aan Renswoude, Ronde venen, Nieuwegein, Wijk bij Duurstede, Montfoort, IJsselstein, Oudewater en Lopik.
  • Het gerucht gaat dat de betrokken gedeputeerde zich al actief bemoeide met gemeentes. Hij gaat daarmee zijn boekje te buiten.

 

Bericht Rtv Utrecht Pdf
PDF – 174,0 KB 243 downloads