En weer zat de gemeente verkeerd

Gepubliceerd op 6 februari 2022 om 13:43

"Ik woon hemelsbreed 800 meter van de windmolens", zegt Bloem. "Ik was er niet tegen dat ze kwamen. De gemeente had ook gezegd dat je ze op een afstand van 500 meter niet zou horen." Dat bleek onlangs toch anders te zijn.

Zo is te lezen in dit artikel wat we aantroffen op RTL Nieuws. Het gaat over een bewoner van Almere die zijn huis aan het bouwen is op een afstand van 800 meter van windturbines van ca. 200 meter hoog. Merk op dat deze dus kleiner zijn dan wat er hier in Zijderveld is gepland.

Wat de gemeente aan hem doorgaf blijkt duidelijk niet te kloppen. Willens en wetens? Of wisten ze het gewoon echt niet? Hoe dan ook, ook hier blijkt opnieuw dat

  • er wel degelijk overlast is op grotere afstand (VHL houdt een norm aan van 800 meter tot woonkernen)
  • dat gedegen en diepgaand onderzoek verplicht is alvorens windturbines te plaatsen 
  • dat áls ze geplaatst zijn een ruime zone om de turbines in acht te nemen waar niet meer gebouw mag worden 

En dat laatste punt wordt erg spannend nu we recent zagen dat de gemeente ca 60 huizen in Zijderveld wil bijbouwen. Waar komen die dan te staan? En hoe verhoudt zich dat tot het zoekgebied bij Zijderveld? 

Allemaal zaken die je in de orde kunt laten komen in een MER (of OER zoals Vijfheerenlanden nu van plan is). En dat is dan ook precies wat we onder meer in onze zienswijze opnamen die vandaag richting ons gemeentebestuur ging. U kunt ook zelf nog reageren. Hoe meer zienswijzen hoe beter.