TegenwindZijderveld

Laatste nieuws

Kernenergie groen en veilig

’Kernenergie is groen en net zo veilig’. Dat is de conclusie van het JRC van de Europese Unie. Dat is althans wat de Telegraaf in bijgaand artikel rapporteert. Ze baseren zich op een rapport van het JRC dat uitlekte via een Duitse krant. 

Lees meer »

‘Dichtbij opwekken’ is een drogreden

Een aantal keren zagen we uitspraken langskomen van leden van energie coöperaties. Die luidden dan als iets in de zin van “Wij zijn voor opwekking aan de bron dicht bij de gebruikers”.  Wij zijn er van overtuigd dat dat een uitspraak is die bedoeld is om een soort ‘groen waas’ te leggen over de inzet van windmolens dicht bij huizen en ze daarmee ‘goed te praten’. Hieronder analyseren we waarom het een drogreden is. Hij leidt af van de werkelijke energie problematiek en van de grote nadelen van windmolens.

Lees meer »

Duitse stroom duur en onzeker

Lang dachten we dat onze Duitse buren gründlich waren en dat ze het goed voor elkaar hebben. Vandaag zagen we in Telegraaf in dit artikel dat het op het gebied van de energietransitie eigenlijk niet zo gründlich is. De stroom wordt daar steeds duurder en de kans op stroomuitval neemt toe. Inmiddels is het al zó erg dat investeerders en ondernemers hun heil elders zoeken. Omdat wind- en zonne- energie eigenlijk niet zo zeker is. Is dit wat ons te wachten staat? En als dat zo is, willen we dat? Dure stroom die af en toe uitvalt? Net op het moment dat het koud, windstil en donker is? Het is iets waar de voormalige chef van Tennet al voor waarschuwde. We vragen zoveel van ons electriciteitsnet dat we de grenzen naderen en dat een klein verstorinkje al grote gevolgen kan hebben.

Lees meer »

De ramen spreken

Onlangs hebben we posters uitgedeeld onder onze leden. Met het verzoek ze op te hangen als ze wilden laten zien dat ook zij tegen de komst van een windmolenpark zijn. Meer dan vijftig bewoners in Zijderveld maar ook in de wijdere omgeving gaven gehoor en plakten de poster achter de ramen. Bijgaande collage geeft een indruk van al die posters in het dorp. Fantastisch. De ramen spreken!

Lees meer »

De antwoorden op de vragen

Op 18 februari jongstleden organiseerde de gemeente het VHL Plein. Die aflevering was onder andere gewijd aan windmolens. Wij hebben toen de vragen vooraf toegestuurd zoals te zien op deze pagina.

Lees meer »