TegenwindZijderveld

Laatste nieuws

Jaarverslag 2019-2020

Gestart in 2019 en terugkijkend op 2020 kunnen we zeggen dat we veel gedaan hebben en dat er veel te vertellen valt over energie, windmolens, Zijderveld en de vereniging. Dat doen we op een handzame manier in bijgaand Jaarverslag. Normaliter zouden we dat presenteren in een Algemene Leden vergadering. Maar ja, met Corona is dat wat lastig. Daarom bij deze elektronisch. Eerder kregen onze leden het verslag ook per email in de bus gestuurd.

Lees meer »

De Ronde Venen ziet Zijderveld

Kennelijk hebben we uitstraling en is ons verzet aanstekelijk. Althans, dat kun je lezen in dit artikel van ‘het Kontakt’ uit die omgeving: 0297.NL. Ook daar maken ze bezwaar tegen de plaatsing van windmolens, om de welbekende redenen. En ze refereren aan hoe de windmolen plannen in Wijk bij Duurstede tot stilstand kwamen en wat we hier in Zijderveld aan het doen zijn. Het is duidelijk, het verzet groeit en blijft groeien.

Lees meer »

Activiteitenbesluit buiten werking?

We hebben het er al eerder over gehad, maar nu is de zaak weer een stapje verder. Op de site van Wijksnieuws is dit artikel te lezen. Daarin geven ze aan dat besluiten over molens aldaar, maar ook in Houten, zeer waarschijnlijk gebaseerd zijn op onrechtmatige normen. Het Europese Hof gaf eerder, onder andere in België, aan dat de wetten en normen rond molens niet voorzien zijn van een uitgebreide Milieu Effect Rapportage. Daarmee zijn de daaruit voortvloeiende RES-sen en vergunningen ook niet OK omdat die op dit moment met een ‘MER-light’ kunnen volstaan.

Lees meer »

Kernenergie groen en veilig

’Kernenergie is groen en net zo veilig’. Dat is de conclusie van het JRC van de Europese Unie. Dat is althans wat de Telegraaf in bijgaand artikel rapporteert. Ze baseren zich op een rapport van het JRC dat uitlekte via een Duitse krant. 

Lees meer »

‘Dichtbij opwekken’ is een drogreden

Een aantal keren zagen we uitspraken langskomen van leden van energie coöperaties. Die luidden dan als iets in de zin van “Wij zijn voor opwekking aan de bron dicht bij de gebruikers”.  Wij zijn er van overtuigd dat dat een uitspraak is die bedoeld is om een soort ‘groen waas’ te leggen over de inzet van windmolens dicht bij huizen en ze daarmee ‘goed te praten’. Hieronder analyseren we waarom het een drogreden is. Hij leidt af van de werkelijke energie problematiek en van de grote nadelen van windmolens.

Lees meer »

Duitse stroom duur en onzeker

Lang dachten we dat onze Duitse buren gründlich waren en dat ze het goed voor elkaar hebben. Vandaag zagen we in Telegraaf in dit artikel dat het op het gebied van de energietransitie eigenlijk niet zo gründlich is. De stroom wordt daar steeds duurder en de kans op stroomuitval neemt toe. Inmiddels is het al zó erg dat investeerders en ondernemers hun heil elders zoeken. Omdat wind- en zonne- energie eigenlijk niet zo zeker is. Is dit wat ons te wachten staat? En als dat zo is, willen we dat? Dure stroom die af en toe uitvalt? Net op het moment dat het koud, windstil en donker is? Het is iets waar de voormalige chef van Tennet al voor waarschuwde. We vragen zoveel van ons electriciteitsnet dat we de grenzen naderen en dat een klein verstorinkje al grote gevolgen kan hebben.

Lees meer »